2. ročník závodu Lyský šikula 25. 9. 2010

22.01.2012 14:58

        Rok se s rokem sešel a naše kynologická organizace pořádala 2. ročník závodu Lyský šikula a to ve dvou kategoriích – Kategorie A dle zkoušek ZOP, která byla obohacena cviky odložení za pochodu vleže dle zkoušky ZZO a přechodu kladiny jedním směrem, a Kategorie B (vyšší stupeň) dle zkoušky ZPU 1 a to bez stopy nebo hlídání předmětu psovoda. Obě kategorie byly bez skupinových a speciálních cviků. Propozice závodu přilákaly celkem 20 závodníku a jejich psů a to nejen z blízkého okolí, ale také až z Ústí nad Labem.

        Pro 2. ročník závodu bylo vybráno zářijové datum a to 25. září. Volba termínu se ukázala jako velmi šťastná, jelikož počasí bylo jako stvořené pro závody a hlavně ideální pro výkony pejsků. Sluníčko nám sice nesvítilo, ale ani nepršelo a nebylo nám, hlavně psovodům, zima.

        Závody již tradičně začínaly v 8 hodin ráno a to prezentací závodníku a rozlosováním pořadí, ve kterém budou závodit. Pro někoho byl los šťastný, jiný by si raději vytáhl jiné číslo a to ať nižší či vyšší. Poté už byl nástup všech psů a psovodů před panem rozhodčím Plškem, který nás úvodem přivítal, popřál hodně štěstí, také nám řekl pár slov k průběhu celého závodu a zodpověděl několik otázek k upřesnění požadovaných cviků v závodě. Po nástupu ještě proběhla veterinární kontrola a mohlo se začít závodit.

        První na řadě byla kategorie A, které se zúčastnila většina závodníků (celkem 17 psovodů). V této kategorii se soutěžilo hlavně v přivolání, poslušnosti a již zmiňovaném přechodu kladiny. Výkony byly vcelku vyrovnané a posuzování pro pana rozhodčího o to těžší. Zvláště na medailových pozicích nebylo do posledního závodníka jasné přesné pořadí!

        Poté nastoupili závodníci ve druhé kategorii dle zkoušek ZPU 1, zde jsme viděli již obtížnější cviky, které byly v první kategorii a také některé nové a to, štěkání na povel, nošení aportu, překonávání překážek aj.

        Nálada v průběhu byla velmi dobrá a velmi pečlivě se naslouchalo každému hodnocení závodníka od pana rozhodčího, které bylo zakončeno potleskem za výkon, který daná dvojice předvedla a to ať byl výkon méně či více zdařilý. Náladu nám taky vylepšovalo tradičně výborné občerstvení v naší kantýně.

       

Po skončení posuzování se sečetly body závodníků a stanovilo se jejich umístění. Výsledky se zveřejnily na nástupu všech závodníku, kde každému byl předán diplom a i pro ty méně šťastné, kteří nezvítězili, byly připraveny pozornosti a nikdo tedy neodešel ze závodu s prázdnou.

Nejlépe se umístil z našich členů Petr Junek - 4. místo v kategorii ZOP a Alena Jiříková 2. místo v ZPU 1.

        Závod Lyský šikula je za námi a my děkujeme hlavním sponzorům - městu Lysá nad Labem, chovatelským potřebám VAFA a Haně Kochové. Díky těmto sponzorům byl závod bohatý na ceny a velmi kladně hodnocen. Doufáme, že se příští rok znovu setkáme a bude nás ještě více než tento rok!

 

Výsledky zde.

Fotogalerii naleznete zde.