4. ročník Polabské stezky

25.04.2012 15:56

    Píše se den 21. dubna 2012, 6:30 ráno, a zatímco většina lidí ve městě a okolí ještě spokojeně spí, na cvičišti v Lysé nad Labem za kruhovkou vrcholí přípravy na 4. ročník dogtrekového závodu Polabská stezka. Přihlášeno je rekordních 68 účastníků oproti loňským 29, i proto je třeba velkého úsilí, aby veškerá organizace byla dobře zajištěna a závodníci i my byli s průběhem spokojeni. Voda na kávu a čaj se vaří, moučníky servírují, polévka ohřívá, v grilu se zatápí, vše je zdá se nachystáno a může se začít!
    V půl osmé se již scházejí první nedočkavci a registrují se. Stejně jako v loňském roce jsou naplánovány dvě možné trasy, tedy kratší v délce cca 10 km, kam je přihlášeno 45 závodníků a delší trasa na 30 km s úctyhodným počtem 23 přihlášených!  Sedm účastníků se rozhodlo procházkou zpestřit život pejskům z útulku v Lysé nad Labem, a proto se již nyní seznamují. Registrace probíhá vcelku hladce, očkovací průkazy jsou zkontrolovány, plány tras rozdány, páníčkové natěšení, pejskové samozřejmě ještě více, ještě trocha toho občerstvení a hurá na výlet.
Blíží se půl deváté a nervozita začíná lehce stoupat. Všichni se shlukují před startovní čarou a čekají na instrukce od pořadatele Jirky Malinského. Zdá se, že vše je jasné a začínáme startovat. Závodníci jsou vypouštěni s minutovými rozestupy a dle svých itinerářů vyrážejí určeným směrem. Kratší trasa je směřována k poznání okolí Lysé nad Labem a to směrem ke kempu Ostrá. Delší trasa provádí závodníky podél řeky Labe a dále přes přírodní rezervaci a zdroj pitné vody Káraný a zpět přes lesy do Lysé.
    Po hodině a necelých 28 minutách dobíhá do cíle první pejsek s paničkou v těsném závěsu. K našemu překvapení mezi dobíhajícími z 10km trasy dobíhá i závodník z delší trasy v neuvěřitelném rekordním čase 3 hodiny a necelých 15 minut! V průběhu dne pak doběhli všichni zúčastnění, nikdo nezabloudil, jen pejsci vypadali, že by rozhodně zvládli výlet ještě jednou. Chlupáči z útulku byli velmi vzorní a jejich alespoň dočasní páníčci spokojení. Čekání na vyhlášení výsledků je poměrně dlouhé, vzhledem k velkým rozestupům dobíhajících závodníků, ale nakonec jsme se dočkali. Vítězem kratší trasy se s časem 1:22:47 stal Martin Nohejl s křížencem Barkou, na druhém místě se umístila Šárka Kučerová s kníračem Eddiem s časem 1:27:41, na třetím pak Michal Kalaš s chodským psem Andy v čase 1:36:11. Vítězem delší trasy se stal Pavel Hejzlar s hovawartem Mendy v čase 3:14:34, pro druhé místo si doběhla Tereza Pražská s křížencem Frídou v čase 3:26:08 a třetí místo vybojoval Dan Jančařík s border kolií Korálkem s časem 3:47:25. Účastníci, kteří skončili na stupních vítězů, dostali poháry a věcné ceny, které ale čekali i na všechny další účastníky, včetně nádherných orchidejí a plata domácích vajec. Za zmínku jistě stojí nejstarší účastnice našeho závodu paní Denišová, která ve svém úctyhodném věku přes 60 let (buďme k dámě ohleduplní, věk se neříká...) vyrazila na trasu 30km s fenečkou z útulku. Klobouk dolů!
    Rádi bychom tímto rádi poděkovali hlavnímu sponzorovi – Městu Lysá nad Labem a též všem ostatním sponzorům, bez kterých by to nešlo, a doufáme, že nám zachováte přízeň i do dalších ročníků.
    A je to za námi, další ročník našeho závodu se vydařil. Ohlasy účastníků byly velmi pozitivní a dle svých slov se těší na příští ročník, což nám dělá velkou radost. Počasí nám přálo, organizace šlapala na jedničku a hlavně úsměvy na tvářích účastníků a jejich čtyřnohých přátel nám byly, jsou a budou největší odměnou. Tak příští rok zase na viděnou na našem cvičišti, těšíme se na Vás!

Fotky a videa ze 4. ročníku dogtrekového závodu naleznete v sekci Foto a videa.

Výsledková listina